Yhteystiedot Kansan Musiikki Juminkeko Kuhmo Sotkamo Suomussalmi Uhtua Kepa Haikola Suomeksi Paruski In English


Pohjois-Pohjanmaan Liitto

Sommelon 2009 kesän taiteilijoita tai yhtyeitä ovat mm.

Jari Komulainen

Sommelon festivaalipelimanni Jari Komulainen on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 2001 valmistunut musiikin maisteri. Hänen soittimiaan ovat erikokoiset harmonikat ja huuliharput. Komulainen on toiminut mm pelimanniyhtyeiden Suomen mestaruuden voittaneen Spelarit yhtyeen musiikillisena vetäjänä. Lisäksi muusikkona häntä ovat työllistäneet myös teatteri-, kansantanssi-, iskelmä- ja viihdemusiikki. Opettajana Komulainen toimii Pakilan musiikkiopistossa, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa ja Joensuun konservatoriossa, sekä Hiiden opistossa Vihdissä.

Jari_Komulainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Albotanka

Albotanka on moldovalainen laulu- ja soitinyhtye. Orkesterissa on 3 viulua, 2 harmonikkaa, kontrabasso, kitara, torvi, klarinetti, rummut ja eksoottisia satakiloisia symbaaleita sekä perinteinen moldovalainen puhallin pan-huilu. Yhtyeen solistin Alla Ivanov-Popovitsin voimakas ja ilmeikäs ääni saa moldovalaiset ja romanialaiset kansansävelmät soimaan ainutlaatuisen värikkäästi.

Kuva: Albotanka

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Albotanka


Anna tulla

Petroskoilainen Anna tulla -yhtye laulaa nykyaikaisia lauluja karjalan kielen kolmella murteella sekä suomen ja vepsän kielellä. Yhtye on perustettu Nuori Karjala-järjestön aloitteesta tavoitteena tukea omaperäisiä kieliä Karjalan tasavallassa. Yhtyeessä laulaa kolme tyttöä: Julia Maksimova, Leena Pavlova sekä säveltäjä Darja Kuznetsova. Laulujen tekstit ovat tunnettujen Karjalaisten runoilijoiden sekä Petroskoin valtionyliopiston opiskelijoiden kirjoittamia.

Kuva: Anna tulla

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Anna tulla


Arja Kastinen

Virtuoosimainen kanteleen soittaja Arja Kastinen on ensimmäinen Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta valmistunut tohtori. Hänen meditatiivinen kanteleensoittonsa perustuu suurelta osaltaan improvisaatioon, kuten entisaikojen karjalaisilla soittimen taitajilla. Kastisen sanoin: "Lähtökohtana on hiljaisuus ja aika. Soittaessa ei tarvitse suunnitella, analysoida, ei edes muistaa. Soittotekniikka tulee olla hallussa niin, ettei sitä tarvitse ajatella. Sormet kulkevat omia ratojaan, soittaja keskittyy kuuntelemaan, ja musiikki valtaa ihmisen."

Kuva: AJ. Savolainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: AJ. Savolainen


Arnold Chiwalala & Co

SiSi - Me ja Samankaltaisuutemme

Maailmankuulun Tansanian valtion taidekoulun Bagamoyon kasvatti, Arnold Chiwalala, kokeili kanteletta ensimmäisellä Suomen matkallaan 1987. Soittimen ääni jäi soimaan taiteilijan sisimpään ja siitä tulikin myöhemmin hänelle erittäin tärkeä instrumentti. Kanteleopintoja Chiwalalalla on Sibelius- Akatemian Kansanmusiikin osastolta, missä hän nykyisin itse opettaa kanteleensoittoa. Tohtorin tutkintoa Sibelius-Akatemiassa tekevä Chiwalala soittaa kanteleellaan omaperäistä chizentele-musiikkia, jossa kanteleen soittoon yhdistyy tansanialaiset rytmit.

Arnold Chiwalala: rummut, kantele, laulu
Aliko Mwakanjuki: rummut, tanssi, laulu
Menard Mponda: rummut, tanssi, laulu
Jari Komulainen: haitari

Kuva: Jorma Airola

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Jorma Airola


Elena ja Nikolai Olshakov

Uhtualainen muusikkopariskunta Elena ja Nikolai Olshakov esittää venäläisiä ja karjalaisia lauluja. Harmonikansoittaja Nikolai ja laulaja Elena opiskelevat musiikinopettajan työnsä ohella Petroskoin valtion konservatoriossa. He ovat esiintyneet Karjalan tasavallassa, Suomessa ja Ruotsissa.

Kuva: E_N_Olshakov

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Freija

Freija tulkitsee suomalaisia kansanlauluja ja -sävelmiä raikkaasti, tunteella ja svengillä. Ohjelmistossa on sekä tuttuja että vähemmän tunnettuja lauluhelmiä eri aikakausilta, sekä omia sävellyksiä. Freijan musiikki pohjautuu perinteeseen ja tuttuun suomalaiseen melodiikkaan, mutta sovituksissa haetaan omaa ilmaisua ja tuoreita sävyjä.

Maija Karhinen-Ilo: laulu, harmonikka, kantele, nokkahuilu, harppu
Matti Laitinen: kitara, laulu
Lassi Logrén: viulu, avainharppu, laulu
Arto Anttila: basso, laulu

Freija

Kuva: Freija

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Hilja Grönfors trio

Hilja Grönfors on maamme parhaita romanimusiikin tulkkeja. Jo lapsuudestaan asti laulanut mestarikansanlaulaja on kartuttanut lauluohjelmistoa järjestelmällisellä Suomen romanien laulujen keruulla. Laulujen keskeisiä aiheita ovat sydämen riemut ja murheet, sekä hevosilla kulkeminen, mikä on tuttua 1950-luvulla perinteiseen liikkuvaan romanien elämään kasvaneelle Grönforsille.

Hilja Grönfors: laulu
Valtteri Bruun: kitara
Kiureli Sammallahti: haitari

Hilja Grönfors

Kuva: Sauli Heikkilä

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Sauli Heikkilä


Ilona Korhonen Ensemble

Ilona Korhonen Ensemble kansanlaulun ammattilaisista ja ammattiopiskelijoista koostuva kokoonpano, joka esittää Ilona Korhosen säveltämän Larin Parasken runoihin perustuvan kuoroteoksen Tarkka pää, tania mieli. Viime keväänä levyllä ilmestynyt teos pohjautuu inkeriläis-karjalaiseen perinteiseen polyfoniaan, johon kuuluu voimakas äänenkäyttö. Sijansa saavat kuitenkin myös herkät sävyt. Ilona Korhonen Ensemblessa laulavat Riikka Ahokas, Hanni Autere, Helmi Camus, Anna Fält, Heidi Haapoja, Charlotta Hagfors, Emilia Kallonen, Maija Kauhanen, Amanda Kauranne, Ilona Korhonen, Emmi Kuittinen, Pia Rask, Juulia Salonen, Ulla Silvennoinen, Anni Tolvanen ja Nora Vaura.

Ilona Korhonen Ensemble

Kuva: AJ. Savolainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: AJ. Savolainen


Lassi Logrén

Jalan alle!

Jalan alle -konsertissa kuullaan sekä uusia että traditionaalisia tanssisävelmiä viululla, jouhikolla ja avainviululla soitettuna.

Lassi Logrén on helsinkiläinen freelance-muusikko. Sooloesiintymisten lisäksi hän soittaa mm. yhtyeissä Freija, Kouon frouva, Ilona&Huvina ja Värttinä. Logrén opettaa sekä viulun, jouhikon että avainviulun soittoa eri oppilaitoksissa.

Kuva:

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Liisa Matveinen

Itkuvirret eli itkut ovat yleismaailmallinen perinteenlaji, jonka esittäjät eli itkijät ovat yleensä olleet naisia. "Äänellä ja itkien" -konsertissa kuullaan itkuvirttä ja runolaulua sekä Matveisen omia sävellyksiä. Laulaja Liisa Matveinen on tuttu muun muassa yhtyeistä: Niekku, Sudenaika, Hedningarna ja Tallari.

Liisa Matveinen

Kuva: Klaus von Matt

Kuva: Klaus von Matt


Maari Kallberg & Co

Minun Vienan Karjalani, osa 2

Maari Kallberg on perehtynyt syvällisesti vienalaiseen kulttuuriin niin omilla tutkimusmatkoillaan kuin perehtymällä A. O. Väisäsen Vienan Karjalasta tallentamaan materiaaliin taiteellisessa tohtorin tutkinnosssaan Laulumatkoja Vienan Karjalaan.

Minun Vienan Karjalani, osa 2 joka liikkuu konsertin ja teatteriesityksen rajamailla. Esittäjän omat kokemukset käyvät vuoropuhelua A.O.Väisäsen kokemusten kanssa. Lopputuloksena on Maarin ja Armas Oton yhteinen matka Vienan Karjalaan.

Maari Kallberg & Co: Maari Kallberg, Lotta Hagfors, Mira Törmälä , Sonja Korkman, Juulia Salonen, Ulla Silvennoinen
Käsikirjoitus: Maari Kallberg & Ilari Nummi
Ohjaus: Ilari Nummi
Äänentoisto: Marko Myöhänen

Maari Kallberg

Kuva: AJ Savolainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: AJ Savolainen


Maria Kalaniemi & Olli Varis

Maria Kalaniemi on 19-vuotiaana Kultainen Harmonikka -kilpailun voittanut kansainvälisen huipputason muusikko ja persoonallinen säveltäjä. Harmonikkataiteilijan kanssa musisoi laaja-alainen kansanmusiikin ammattilainen Olli Varis, joka on kitaroinut mm. Trepaanit, the Helsinki mandoliners ja Värttinä. Sommelossa duo esittää musiikkia Kalaniemen viimeisimmältä levyltä Bellow Poetry joka on "pitkään kypsynyttä syvällisen meditatiivista ja kauniin melodista musiikkia, umpisuomalaista ja globaalia yhtä aikaa."

Maria Kalaniemi

Kuva: Eero Grundström

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Eero Grundström


Outi Pulkkinen

Väinämöisen viettelykset - runolaulua Vienan Karjalasta, jouhikonsoittoa ja ääni-improvisaatioita.

Väinämöisen viettelykset -konsertissa Outi Pulkkinen laulaa Väinämöistarinoita Vienan Karjalasta, soittaa vanhoja jouhikkosävelmiä ja improvisoi. Pulkkinen on syvällinen laulu- ja jouhikkoperinteen taitaja, mutta myös kokeileva äänenkäyttäjä. Hänen äänensä taipuu hetkessä kuulokynnykseltä räjähtävään huutoon, kuulaasta laulusta epätoivoiseen röhinään.

Pulkkinen valmistelee taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Tutkinnossaan hän syventyy vapaaseen improvisaatioon sekä vanhaan aikakäsitykseen ja estetiikkaan kalevalaisten kertovien laulujen ja jouhikkosävelmien kautta.

Kuva: Antero Karjalainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Antero Karjalainen


Piirpauke

Piirpauke on kajaanilaislähtöisen maailmanmusiikin pioneerin Sakari Kukon vuonna 1974 perustama kansanmusiikkia, etnoa ja jazzia yhdistelevä yhtye. Piirpauken nykyisessä kokoonpanossa soittavat Kukon ohella useista Suomen eturivin yhtyeistä tutut huippumuusikot: Eerik Siikasaari ja Rami Eskelinen (mm. Trio Töykeät), Jukka Orma (mm. Rauli Badding Somerjoki, Sielun veljet) sekä senegalilainen lyömäsoitintaituri Ismaila Sane.

Kuva: Vesa Kaikkonen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Vesa Kaikkonen


Primo

Primitiivisen musiikin orkesteri, Primo, on tehnyt kalevalaista musiikkia tunnetuksi 1970-luvun lopulta asti kansanmusiikin konkarien Heikki Laitisen, Hannu Sahan ja Rauno Niemisen voimin. Soitinten alkuperäinen suppea-alainen sävelmaailma ja improvisaatio ovat kolmen tohtorin johtotähtinä vielä kolmen vuosikymmenen jälkeen.

Kuva: Olli Kangas

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Olli Kangas


Puhti

"Puhti on hullun koheltavaa, välillä herkistyvää, iloista ja paatoksellista tanssijan ja muusikon yhteistyötä." Näin luonnehditaan musiikin maisteri Anne-Mari Kivimäen, tanssitaiteen maisteri Reetta-Kaisa Ileksen kokoonpanoa duon kotisivuilla. Kivimäen ja Ileksen yhteistyö onkin ihailtavan saumatonta. Musiikkia, tanssia ja teatteria yhdistävän kokoonpanon esityksissä on tilanteeseen liittyvää improvisaatiota, huumoria ja luontevaa vuorovaikutusta yleisön kanssa.

Anne-Mari Kivimäki: harmonikka, laulu
Reetta-Kaisa Iles: tanssi, laulu

Puhti

Kuva: AJ Savolainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: AJ Savolainen


Puupiika

Puupiika on seitsenhenkinen yhtye, jolla on raikas ja rohkea ote sekä nykykansanmusiikkiin että ikiaikaiseen runolauluun. Yhtye luo vahvoja tunnelmia haikeista balladeista uhkaaviin loitsintoihin ja riemukkaan tanssittavaan polskaan. Salla Sepän sävellykset ja sanoitukset kertovat tarinan Puupiiasta metsässä, jossa elämän kiertoon kuuluvat niin puita riipivät tuulet kuin ihmeellisen ihanat auringonlaskutkin.

Puupiika:
Salla Seppä: laulu
Kati Kokkonen: puupuhaltimet, munniharppu, laulu
Mammu Koskelo: kantele, laulu
Jukka Kyllönen: lyömät, laulu
Vesa Pisto: basso
Raisa Päivinen: viulu, jouhikko, laulu
Markus Rantanen: kitara, didgeridoo, laulu

Kuva: Ritva-Liisa Virtanen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Ritva-Liisa Virtanen


Seesjärvi-ryhmä

Seesjärvi-ryhmä kantaa vuosikymmeniä yhtäjaksoisesti toimineen Paateneen kuoron parhaita perinteitä. Ryhmä laulaa, tanssii ja esittää kuvaelmia. Paateneesta suomalaisten tietoisuuteen ovat kulkeutuneet sellaiset laulut kuin Valgee neitsyt, ruskee neitsyt ja Ljuuli, ljuuli. Ryhmä esittää myös karjalaista kadrillia, joka on Seesjärven seudun perinteinen ja sieltä muualle Karjalaan levinnyt tanssi. Viime vuosien aikana ryhmä on luonut myös uusia kotiseudustaan kertovia lauluja.

Kuva: Markku Nieminen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Markku Nieminen


Set'Akat

Set'Akat on kansanmusiikin huippunimien Sari Kaasisen, Mari Kaasisen ja Karoliina Kantelisen laulutrio. Set'Akat-yhtye syntyi alun perin Sari Kaasisen taiteellista tohtorin tutkintoa varten, mutta se jäi elämään itsenäisenä triona. Luvassa on sekä voimakkaan moniäänistä tulkintaa että herkkiä sooloja. Sari, Mari ja Karoliina ovat tuttuja mm. yhtyeistä Värttinä ja Otawa.

Set'Akat

Kuva: Leena Virtanen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Leena Virtanen


Shipovnik

Shipovnik on vuonna 2007 Petroskoissa perustettu rock-yhtye. Yhtyeen tyyli pohjautuu perinteiseen rock'n'rolliin, bluesiin ja englantilaiseen beatiin, mutta laulut ovat kuitenkin venäjänkielisiä. Yhtyeen jäsenet ovat kokeneita muusikkoja jotka ovat soittaneet useissa yhtyeissä. Kolme heistä on myös palkittu Petroskoin kaupungin, Karjalan Tasavallan ja kansainvälisissä musiikkikilpailuissa.

Kuva: Shipovnik

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Shipovnik


Taisto Reimaluoto, Tomi Rikkola &
Tuomo Kuure

Kuu on linttaan kävelty kengänkorko

Taisto Reimaluoto esittää Pentti Saarikosken Hämärän tansseihin perustuvan monologin, jossa sana vie miestä ja mies yleisöä. Näyttelijä puhuu, laulaa, tanssii ja konttaa pöydällä sekä pöydän alla. Elehtii kielillä, sanailee ilmeillä. Näkee ja kokee ja niin että tuntuu.

Tässä on elämä
Tässä on elämä on Paavo Rintalan romaaniin Jumala on kauneus pohjautuva Kristian Smedsin ja Taisto Reimaluodon dramatisoima monologi, joka kuvaa Pohjanmaan agraarisen yhteisön elämää 1950-luvulla.

Dramaturgia, ohjaus ja näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
Musiikki, äänet ja sovitukset: Tomi Rikkola
Soitanto: Tomi Rikkola ja Tuomo Kuure

Kuva: Miska Reimaluoto

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: Miska Reimaluoto


Taito Hoffrén & Markus Ketola

Runoi

Taito Hoffrén on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla koulutuksensa saanut laulaja, muusikko ja säveltäjä. Hän on perehtynyt syvällisesti Arhippa Pertusen runolauluihin, joita hän on esittänyt kahdessa konserttisarjassa Kuhmossa vuonna 2003 ja Helsingissä vuonna 2007. Kritiikin kannuksilla palkittu Hoffrén on Sommelon taiteellinen johtaja.

UMO:ssa rumpuja vuodesta 1993 soittanut Markus Ketola on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, joka on rumpujen lisäksi opiskellut pianonsoittoa ja klassisia perkussioita. Jazzin saralla parhaiten tunnettu Ketola on tehnyt yhteistyötä eri musiikkityylien edustajien kuten Radion Sinfoniaorkesterin ja harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen kanssa. Ketola valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta 2007.

Taito Hoffrén

Kuva: AJ Savolainen

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.
Kuva: AJ Savolainen


Tomoya Nakai

Tomoya Nakai on taidokas "japanilaisen harpun" koton soittaja, joka traditiosta ponnistaen esittää uuden sukupolven musiikkia.

Kuva: Tomoya Nakai

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Uhtuan musiikkikoulun orkesteri

Uhtuan musiikkikoulun orkesterin ohjelmistossa on venäläisten, ulkomaalaisten ja nykysäveltäjien kappaleita sekä karjalaisten kansantanssien sovituksia. Yhtye konsertoi aktiivisesti muun muassa koulunsa päätöskonserteissa ja juhlatilaisuuksissa Kalevalan kulttuuritalolla. Orkesteria johtaa on Petroskoin valtionkonservatorion suomalaisugrilaisten kansojen kansanmusiikkiosastolla opiskeleva musiikkikoulun opettaja Nikolai Olshakov.

Kuva: Uhtuan musiikkikoulun orkesteri

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Virsukipinä

Virsukipinä on viiden kuhmolaislähtöisen muusikon kansanmusiikkiyhtye, joka perustettiin kesällä 2007 kesämuusikkotoiminnan yhteydessä. Yhtyeen perustaja Minna Seilonen on sovittanut yhtyeelle kappaleita, joista Virsukipinä on tehnyt omannäköisiä ja -kuuloisia kansanmusiikkiesityksiä.

Virsukipinä:
Minna Seilonen
Soile Kukkonen
Leena Ylönen
Mikko Ylönen
Saara Limnell

Kuva: Virsukipinä

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


Vuonnisen veto

Vuonnisen veto on vuonnislaissyntyisen Vasili Jermakovin ja hänen vaimonsa Ninan duo. He esittävät karjalaisia, venäläisiä, valkovenäläisiä ja suomalaisia lauluja. Vuonnisen veto -duo on kotiseudullaan hyvin tunnettu ja aina tervetullut kylän praasniekkoihin ja ystävien perhejuhliin.

Kuva: Vuonnisen veto

Suurennoksen saa klikkaamalla kuvaa.


SOMMELON 2009 TAITEILIJAT

Sanna Korteniemi (s. 1986) ja Saara Pesonen (s. 1987) ovat Sommelon kesän 2009 kuvataiteilijoita. He tallentavat musiikkijuhlan konsertteja, tunnelmia ja henkilöitä piirroksin sekä akvarellein.


Käsiohjelma Sommelo 2009 (PDF, 6,5 Mt 24.6.2009)