Yhteystiedot Kansan Musiikki Juminkeko Kuhmo Sotkamo Suomussalmi Uhtua Haikola

Pohjois-Pohjanmaan Liitto


Sommelo 2008 toteutuu 2.-7. heinäkuuta

Ensi kesän kansanmusiikkijuhla Sommelo on päätetty järjestää heinäkuun 2.-7. päivien aikana, jolloin alkuosan päivät 2.-5. toteutuvat Kainuussa ja viikonloppu 5.-7. toteutuu Vienan Karjalassa. Juhlien eräänlainen huipentuma tulee olemaan lauantaina 5.7. koska sinä päivänä juhlat ovat täysimittaisena käynnissä yhtäaikaisesti rajan molemmilla puolilla.

Sommelon 2008 ohjelmaa valmistellaan parhaillaan, ja sen on määrä valmistua vielä vuoden 2007 aikana. Nyt jo tiedetään se, että Kantele tulee olemaan erittäin näkyvä teema. Todennäköisesti Sommeloon osallistuu useita kansainvälisen tason huippukantelisteja, kanteleessa järjestetään monipuolista, korkeatasoista koulutusta ja myös kanteleenrakentaminen on jossakin muodossa ohjelmassa.

Kanteleen lisäksi ensi kesän teemoina ovat itku (itkuvirret) ja kansantanssi. Sommelon taiteellinen johtaja Taito Hoffrén rakentaa näistä lähtökohdista parhaillaan ohjelmaa, josta saamme tarkempia tietoja joulukuussa.

Pekka Huttu-Hiltunen

Sommelo 2008 -verkkosivut


Sommelo ylitti yleisötavoitteensa

Kansanmusiikkijuhla Sommelo asetti vuosi sitten tavoitteeksi yleisömäärän kaksinkertaistamisen, mikä tarkoitti hyppäystä 1500:sta 3000. Lopputulos oli vieläkin parempi, sillä tilaisuuksien yhteenlaskettu yleisömäärä oli noin 3500. Järjestäjät ovat erittäin tyytyväisiä siihen, samoin kuin juhlan taiteellisen osuuden onnistumiseen. Joitakin konsertteja oli, joissa väkeä oli vähemmän kuin odotettiin, mutta vastaavasti tuli positiivisiakin yllätyksiä. Keskiviikkopäivä Kuhmossa 4.7. oli oikein hyvä (700 osallistujaa), mutta mahtavimman tuloksen teki kuitenkin Uhtuan päivä perjantaina 6.7.. Siellä yhteenlaskettu yleisömäärä oli noin 1070 kuudessa konsertissa.

Taiteellisen osuuden ja tieteellisten seminaarien yhdistäminen onnistui myös hyvin. Yleisölle suunnatuissa kolmessa seminaarissa oli yhteensä 190 osallistujaa. Sen lisäksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston jatko-opiskelijoiden kesäkoulu piti omat seminaarinsa neljänä päivänä. Siinä oli osallistujia päivittäin noin 20-30.

Vaikka kokonaisuuteen ollaan hyvin tyytyväisiä, toteavat juhlan taiteellinen johtaja Taito Hoffrén ja projektin johtaja Pekka Huttu-Hiltunen että kehitettävääkin vielä on. "Juhlan organisoiminen tapahtuvaksi viidellä paikkakunnalla, kahdessa maassa on monimutkainen operaatio, jossa kehittämistä tarvitaan. Nyt saatiinkin hyvää kokemusta, jotka pannaan heti talteen seuraavaa vuotta varten. Esimerkiksi ruokailujen parempaan organisointiin Haikolassa kiinnitetään tulevaisuudessa paljon huomiota. Myös sään vaikutuksia voidaan ensi vuonna ottaa paremmin huomioon, kun saadaan vielä hieman keskeneräinen Etnokulttuurikeskus valmiiksi."

Vuoden 2008 teemat

Juhlan järjestäjät uskovat, että peruskonsepti Sommelon osalta pysyy samana myös ensi vuonna, vaikka lopulliset linjaratkaisut tehdäänkin vasta syksyllä. Alustavasti on kaavailtu, että juhlan teemoina ovat ainakin kantele ja itkuvirret. "Jatkamme ehdottomasti myös poikkitaiteellista ilmaisua, koska kuvataiteilijoiden Jaana Bombinin ja Salla Raution näyttely Kuhmo-talossa sopi erinomaisesti kokonaisuuteen, samoin kuin Hanneriina Moisseisen ja Johanna Rossin akvarellit ja piirrokset konserttien aikana", sanovat järjestäjät. Juhlan taiteellisena johtajana jatkaa Taito Hoffrén.

Juhlan tapahtumiin voi tutustua myös kuvagallerian kautta.


Pekka Huttu-Hiltunen
Kansan Musiikki -projektin johtaja