Joikuja Karjalasta

Maari Kallberg (s.1970) on Vienan Karjalan joikuperinteeseen erikoistunut nykykansanlaulaja. Kallberg on toiminut laaja-alaisesti kansanmusiikin kentällä muusikkona, tutkijana ja opettajana. Kallbergin taiteellinen tohtorintutkinto valmistui vuonna 2007 otsikolla ”Laulumatkoja Vienan Karjalaan”. Tutkinto koostui viiden konsertin sarjasta, kirjallisesta työstä sekä CD-levystä. Tutkinnon lähtökohtana oli suomalaisen kansanmusiikintutkijan A. O. Väisäsen kesällä 1915 Vienan Karjalaan tekemä tallennusmatka sekä Kallbergin Väisäsen jalanjäljissä viime vuosina tekemät omat tutkimusmatkat.

Äänitys, miksaus ja masterointi: Taito Hoffrén
Valokuvat: AJ Savolainen, Janne Seppänen, Klaus von Matt
Kannen suunnittelu: Klaus von Matt
Käännökset: Pekka Huttu-Hiltunen and Frog
Tuottaja: Taito Hoffrén & Maari Kallberg

c & p KANTELEEN ÄÄNIÄ 2008
ISRC: FI7KA0900038—00046
EAN: 64 3002409 0055

Laulustahan mua lakehen vei

Maria Feodorova (1909-2000) oli parhaita meidän päiviimme eläneitä vienalaisia suullisen perinteen taitajia. Hänet tunnettiin laajalti hyvästä lauluäänestään ja monipuolisesta lauluohjelmistostaan. Useat kerääjät ovat tallentaneet Marian lauluja, loruja, sananlaskuja, tarinoita ja muistitietoa. Levyllä kuullaan runolauluja, laululoruja, uudempia kansanlauluja, poliittisia lauluja sekä yksi tsastuska Maria yli 100 laulun repertuaarista.

Laulustahan mua lakehen vei ja muita Maria Feodorovan lauluja: toim. Elina Niiranen. Juminkeko ja Kuhmon musiikkiopisto. (2001)

Kelkettelyeänijä eli vienankarjalaisia joikuja

Vienankarjalainen joiku on jo hiipunut lauluperinteen laji, jota on esiintynyt pienellä alueella Vienan Karjalan länsiosissa. Joikujen huomiota herättävin piirre on kertosäe, jota kutsutaan mm. hehetykseksi tai luikahukseksi. Hehetyksessä tulee ilmi joikujan todelliset taidot. Levyllä on kuultavissa vienalaisten perinteen taitajien esityksiä. Maari Kallberg on koonnut joiut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran äänitearkistosta ja Venäjän tiedeakatemian Karjalan tiedekeskuksen kielen, kirjallisuuden ja historian instituutin nauhoitearkistosta.

Kelkettelyeänijä eli vienankarjalaisia joikuja: toim. Maari Kallberg. SKS. Helsinki (2000)

Sanna Kurki-Suonio & Riitta Huttunen: Kainuu

Sanna Kurki-Suonio ja Riitta Huttunen ovat työstäneet uuteen kuosiin vanhoja rekilauluja ja arkkiveisuja Kainuusta. Toteus on pelkistetty: vain Sannan vangitseva lauluääni ja Riitan kantele. Yhdellä uralla on äänessä myös levyn tuottaja, muusikko Taito Hoffrén.

Matka Kainuun lauluihin on sukellus kertomuksiin, jotka ovat eläneet omaa elämäänsä laulajalta toiselle jo vuosisatojen ajan. Sanna sai idean levyttää näitä lauluja tutustuttuaan Riitan toimittamaan Kainuun laulukirjaan (2001).

Kainuu on perinteistä lähtevää, akustista nykykansanmusiikkia kauneimmillaan ja koskettavimmillaan.

Levy on Kuhmon musiikki-instituutin julkaisu no. 5. Musiikin työstämistä on tukenut Kuhmon musiikki-instituutin Interreg III A Karjala –ohjelman rahoittama Kokko lenti koilta ilmoin –projekti. 

Jakelu: Warner Music Finland