Karjalan kalliopiirroksia esillä Juminkeossa

AddThis Social Bookmark Button

Ison Karhun kantapäillä -tapahtuman osana Juminkeossa on mahdollisuus tutustua kivikautiseen kalliotaiteeseen. Kaikkiaan kivipiirroksia Karjalasta on löytynyt kolmelta alueelta: Äänisjärven itärannikolta, Uikujoen suistosta ja Vienanmeren saarilta. Nämä yli 6000 vuotta vanhat taideteokset kuuluvat esihistoriallisen ajan merkittävimpiin muistomerkkeihin koko maailman mittakaavassa.

 

Juminkeossa nähtävillä olevat kalliopiirrokset ovat Uikujoen rantakallioilta. Sieltä niitä on löytynyt eniten. Tähän mennessä Uikujoen suistosta lähellä nykyistä Belomorskin kaupunkia muinaisia taideteoksia on kartoitettu yli kolme ja puoli tuhatta. Ensimmäiset kivipiirrokset sieltä löysi geologi Konstantin Grewingk jo 1800-luvun puoliväissä. Enimmät löydöt tehtiin 1920-luvulla. Ne havaitsi kansatieteilijä Aleksander Linevski, joka on kirjoittanut niiden innoittamana myös romaanin Kivikirjan sivuja.

Kalliopiirrosten valokuvaaminen on ollut vaikeaa, koske niiden hyvä näkyminen on edellyttänyt juuri oikeaa valoa oikeasta suunnasta. Viime aikoina Venäjällä on kehitetty uusi menetelmä, jolla kalliopiirrokset saadaan näkymään juuri sellaisina, kuin ne ovat kallion pinnassa. Menetelmä perustuu siihen, että märäksi kasteltu kuitukangas - ns. mica-paperi - pystyy täyttämään kaikki kiven painaumat ja halkeamat. Kuivuessaan se saa tavallisen paperin ominaisuudet ja on valmis kuivasävytettäväksi. Tällä tavalla on mahdollista saada erittäin tarkka kopio kallion pinnasta ja tuoda esille muinaisen kaiverruksen toisinaan huomaamattomiksi jääneet pikku seikat. Menetelmä on todettu erääksi turvallisimmaksi kalliotaiteen dokumentointitavaksi.

Uikujoen kalliopiirrosten erikoisuuksiin kuuluvat valkovalaita esittävät kuvat. Pyyntikuvia on myös hirvenmetsästyksestä. Jo tuhansia vuosia sitten sukset olivat käytössä ja veneitä oli eri tarkoituksiin. Mitä kuvilla kaiken kaikkiaan on haluttu kertoa, on nykyihmiselle hämärän peitossa, mutta ne avaavat yhtä mielenkiintoisen näkymän menneisyyteemme kuin muinaisuudesta periytynyt runolaulu tai muut mytologiset suullisen perinteen muodot.

Kivipiirrosnäyttely on valmistunut EU:n ENPI-ohjelmaan kuuluvassa Rock Art Bridge -hankkeessa, jonka päätoteuttaja on petroskoilainen Karelika-yhtiö.

Näyttelyyn voi tutustua Juminkeon aukioloaikoina (ma-pe klo 12–18). Ison karhun kantapäillä -tapahtuman aikana Juminkeko on avoinna myös lauantaina 15.11., jolloin siellä on myös luentotilaisuus muinaissahdista klo 13.