Ison karhun kantapäillä – On the Trails of the Great Bear

AddThis Social Bookmark Button
Attachments:
Download this file (OhjelmaProgramme2014.pdf)Ohjelma | Programme

14.-16.11.2014 Kuhmo, Finland – Vahvojen tarinoiden kulttuurifestivaali keskellä Kainuun pimeintä syksyä

View the event brochure in English

Perjantai 14.11.

Kuhmo-talo, aula
klo 16.15 Tapahtuman avaus: ”Karhurituaali”
Ludmila Aleksejeva Sahan tasavalta, RUS: Evenkien karhurituaali Sahasta
Kataja-ryhmä Vuokkiniemi, Vienan Karjala
Kuhmo-talo, aula
Vapaa pääsy, kesto: 45 min.
Näyttelyn avajaiset: Pohjoiset kansat kuvissa

Kuhmo-talo, Pajakka-Sali
klo 17.00 Luento: Mads Fægteborg DK: "The savages of the Arctic - How Europeans in the past conveyed the Arctic” Arktiset villit – kuinka eurooppalaiset entisaikaan kuvasivat pohjoisia kansoja
kesto: 90 min. Luentokieli englanti, tulkataan suomeksi
Vapaa pääsy

Kuhmo-talo, Lentua-sali
klo 19.00 Konsertti: Sattuma, Petroskoi, RUS
Liput: 16€/10€ www.lipputoimisto.fi tai Kuhmo-talon toimisto


Lauantai 15.11.

Juminkeko
klo 13.00 Luento: Nikke Kaartinen: Ohrasta oluen synty – sahdin ja oluen historiasta ja valmistuksesta
kesto: 1 h
Vapaa pääsy

Kuhmo-talo, Pajakka-sali
klo 15.00 Luento: Heikki Salo: Laululyriikka, tarinat ja laulujen tekeminen
kesto: 2 h
Vapaa pääsy

Kuhmo-talo, Lentua-sali
klo 18.00 Teatteri Telakka – Teatteri Vanha Juko – Rakvere Teater FI-EE, Petroskoi
kesto: 1,5 h ilman väliaikaa
Liput: 20€/15€/12€ www.lipputoimisto.fi tai Kuhmo-talon toimisto

Juttua-kahvila, Kuhmo-talo
klo 20.00 Konsertti: Heikki Salo Live!
Liput: 12€ www.lipputoimisto.fi tai Kuhmo-talon toimisto


Sunnuntai 16.11.: Luonto- ja dokumenttielokuvia Pajakkakinossa (Pajakkakino Rajakatu 56, Kuhmo)

klo 14.00 Metsän tarina Ville Suhonen – Kim Saarniluoto, Suomi, 2012
Liput: 5€, ovelta

klo 16.00 Aatsinki: The Story of Arctic Cowboys ennakkoensi-ilta!Jessica Oreck, Suomi, 2013
Pajakkakino Rajakatu 56, Kuhmo Liput: 5€, ovelta

Toista kertaa järjestettävä kulttuuritapahtuma Ison karhun kantapäillä tarjoaa jälleen kulttuurin valoa keskelle marraskuisen Kainuun pimeää syksyä.

Kuhmossa viikonlopun 14.–16.11. aikana koetaan jälleen väkeviä kulttuurielämyksiä, joissa yhdistävänä tekijänä ovat pohjoisten kansojen tarinat. Iso karhu ja Otavan tähdistö ovat kautta aikojen olleet pohjoisten alueiden asukkaille tärkeimpiä taivaankappaleita, ja niitä koskevia myyttejä löytyy monien kansojen tarinoista. Isolla karhulla on myös monia merkityksiä ja ulottuvuuksia.

Tapahtuman avaavat perjantaina 14.11. Sahan tasavallasta Siperiasta saapuva aito karhurituaali ja vienankarjalaisen Kataja-ryhmän esitys. Mads Fægteborgin asiantuntijaluento “The savages of the Arctic - How Europeans in the past conveyed the Arctic” on kattava katsaus pohjoisiin kansoihin. Illan konserttiohjelmassa kuullaan huikeaa petroskoilaista Arto Rinteen luotsaamaa Sattuma-yhtyettä. Maailmaa kiertänyt kuusihenkinen folkyhtye saapuu Kuhmoon suoraan Petroskoista ja tarjoaa vahvatunnelmaisen, yhtyeen omista lauluista ja kansanlauluista koostuvan konsertin.

Lauantaina 15.11. maamme parhaisiin lauluntekijöihin kuuluva, lukuisista levyistään, lauluistaan ja Miljoonasade-yhtyeestäkin tunnettu Heikki Salo avaa laulun tekemisen ja laululyriikan mysteeriä aiheeseen paneutuvalla laajalla luennollaan. Tarinoiden ytimessä ollaan myös myöhemmin samana iltana, kun yleisöllä on mahdollisuus kuulla Heikki Salon soolokonsertti Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa.

Lauantai-iltana koetaan yksi tapahtuman ehdottomista kohokohdista, kun Kuhmo-talon Lentua-salin lavalla nähdään Teatteri Telakan kehuttu ja palkittu Petroskoi-näytelmä. Kolmen teatterin – tamperelaisen Teatteri Telakan, lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon ja virolaisen Rakveren teatterin – yhteistyöprojekti palkittiin viime vuonna näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Esitys on vastakohta synkille tulevaisuudenvisioille ja oodi pienten kansojen elinvoimalle. Kyseessä on ehdottomasti Kainuun syksyn teatteritapaus!

Teatteri Telakka

Sunnuntaina 16.11. tarjolla on vielä festivaalin hengessä pohjoista luontoa ja tarinoita käsittelevät kolme elokuvaa, jotka esitetään Kuhmon Pajakkakino-elokuvateatterissa. Kuhmo-talossa nähdään tapahtuman aikana Pohjoiset kansat kuvissa -näyttely.

Nyt toista kertaa järjestettävä Ison karhun kantapäillä on jokavuotiseksi suunniteltu kulttuuritapahtuma, jonka on tarkoitus houkutella Kainuuseen myös kansainvälistä yleisöä. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Juminkeko-säätiö ja Runolaulu-Akatemia yhteistyössä Kainuun kulttuurimatkailun kansainvälistäminen -hankkeen kanssa. Tapahtuman liput tulevat myyntiin osoitteeseen www.lipputoimisto.fi

Tapahtuman pääjärjestämispaikkana toimii Kuhmo-talo: www.kuhmotalo.fi

Lisätietoja: Runolaulu-Akatemia, Nikke Kaartinen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 044 700 1441

www.juminkeko.fi | www.runolaulu.fi