Ison karhun kantapäillä – On the Trails of the Great Bear

Attachments:
Download this file (OhjelmaProgramme2014.pdf)Ohjelma | Programme

14.-16.11.2014 Kuhmo, Finland – Vahvojen tarinoiden kulttuurifestivaali keskellä Kainuun pimeintä syksyä

View the event brochure in English

Toista kertaa järjestettävä kulttuuritapahtuma Ison karhun kantapäillä tarjoaa jälleen kulttuurin valoa keskelle marraskuisen Kainuun pimeää syksyä.

Kuhmossa viikonlopun 14.–16.11. aikana koetaan jälleen väkeviä kulttuurielämyksiä, joissa yhdistävänä tekijänä ovat pohjoisten kansojen tarinat. Iso karhu ja Otavan tähdistö ovat kautta aikojen olleet pohjoisten alueiden asukkaille tärkeimpiä taivaankappaleita, ja niitä koskevia myyttejä löytyy monien kansojen tarinoista. Isolla karhulla on myös monia merkityksiä ja ulottuvuuksia.

Tapahtuman avaavat perjantaina 14.11. Sahan tasavallasta Siperiasta saapuva aito karhurituaali ja vienankarjalaisen Kataja-ryhmän esitys. Mads Fægteborgin asiantuntijaluento “The savages of the Arctic - How Europeans in the past conveyed the Arctic” on kattava katsaus pohjoisiin kansoihin. Illan konserttiohjelmassa kuullaan huikeaa petroskoilaista Arto Rinteen luotsaamaa Sattuma-yhtyettä. Maailmaa kiertänyt kuusihenkinen folkyhtye saapuu Kuhmoon suoraan Petroskoista ja tarjoaa vahvatunnelmaisen, yhtyeen omista lauluista ja kansanlauluista koostuvan konsertin.

Lauantaina 15.11. maamme parhaisiin lauluntekijöihin kuuluva, lukuisista levyistään, lauluistaan ja Miljoonasade-yhtyeestäkin tunnettu Heikki Salo avaa laulun tekemisen ja laululyriikan mysteeriä aiheeseen paneutuvalla laajalla luennollaan. Tarinoiden ytimessä ollaan myös myöhemmin samana iltana, kun yleisöllä on mahdollisuus kuulla Heikki Salon soolokonsertti Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa.

Lauantai-iltana koetaan yksi tapahtuman ehdottomista kohokohdista, kun Kuhmo-talon Lentua-salin lavalla nähdään Teatteri Telakan kehuttu ja palkittu Petroskoi-näytelmä. Kolmen teatterin – tamperelaisen Teatteri Telakan, lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon ja virolaisen Rakveren teatterin – yhteistyöprojekti palkittiin viime vuonna näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Esitys on vastakohta synkille tulevaisuudenvisioille ja oodi pienten kansojen elinvoimalle. Kyseessä on ehdottomasti Kainuun syksyn teatteritapaus!

Teatteri Telakka

Sunnuntaina 16.11. tarjolla on vielä festivaalin hengessä pohjoista luontoa ja tarinoita käsittelevät kolme elokuvaa, jotka esitetään Kuhmon Pajakkakino-elokuvateatterissa. Kuhmo-talossa nähdään tapahtuman aikana Pohjoiset kansat kuvissa -näyttely.

Nyt toista kertaa järjestettävä Ison karhun kantapäillä on jokavuotiseksi suunniteltu kulttuuritapahtuma, jonka on tarkoitus houkutella Kainuuseen myös kansainvälistä yleisöä. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Juminkeko-säätiö ja Runolaulu-Akatemia yhteistyössä Kainuun kulttuurimatkailun kansainvälistäminen -hankkeen kanssa. Tapahtuman liput tulevat myyntiin osoitteeseen www.lipputoimisto.fi

Tapahtuman pääjärjestämispaikkana toimii Kuhmo-talo: www.kuhmotalo.fi

Lisätietoja: Runolaulu-Akatemia, Nikke Kaartinen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 044 700 1441

www.juminkeko.fi | www.runolaulu.fi