Juminkeko-Säätiö
Runolaulu-Akatemia

Historiaa

Vuoden 2011 Sommelo on kuudes tällä konseptilla järjestetty kansanmusiikkijuhla, mutta sen juuret ulottuvat hieman kauemmaksi.

Sommelon taustalla on järjestelmällistä kehittämistyötä jota on tehty Juminkeko-säätiön ja Kuhmon musiikki-instituutin piirissä 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Kehittämistyön lähtökohtana on se tosiasia, että Kuhmo sijaitsee Elias Lönnrotin määrittelemällä runolaulualueella, Vienan Karjalan kyljessä kiinni.

Ensimmäinen kansanmusiikkijuhla, silloiselta nimeltään Kansanmusiikki Kuhmossa, järjestettiin kansanmusiikin juhlavuoden Kainuun päätapahtumana lokakuussa 1996. Silloin kansanmusiikkitapahtuman esiintyjinä olivat mm. hyrynsalmelainen mestaripelimanni Lauri Keränen, eli Ressan Lassi, runolaulaja Jussi Huovinen Suomussalmen Hietajärveltä sekä professori Heikki Laitinen.

Vuoden 1996 jälkeen tapahtumaa on järjestetty lähes joka vuosi (poikkeuksena 1998, 2000 ja 2001). Sommelo –nimi otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 2005, jolloin kansanmusiikkijuhla oli marras-joulukuun vaihteessa. Kansanmusiikkijuhla Sommelo toteutettiin ensimmäisen kerran kesällä vuonna 2006, josta lähtien taiteellisena johtajana on toiminut Taito Hoffrén.

Pekka Huttu-Hiltunen