Juminkeko-Säätiö
Runolaulu-Akatemia

Runolaulua Vienan Karjalasta

Runoi Arhippa Perttunen -konsertti Kuhmon Talvessa

"paremmille laulajille,
tietävämmille runoille"

Kuhmon Talvessa kuullaan loppiaisena 6.1. klo 18 Kuhmo-talolla Sommelon toteuttama Runoi Arhippa Perttunen -runolaulukonsertti, joka on Sommelon taiteellisen johtajan Taito Hoffrénin taiteellisen tohtorintutkinnon ensimmäinen osa. Konsertti käsittelee Arhippa Perttuselta tallennettuja runolauluja. Esityksessä kuullaan tarinat Vienan naisia, Tuonelassa käynti, Antero Vipunen ja Sampo. Konsertin kantaesitys kuultiin Helsingin Musiikkitalossa joulukuun alussa.

Arhippa Perttunen oli yksi merkittävimmistä runolaulajista joita Elias Lönnrot tapasi Vienan Karjalassa. Arhippa Perttuselta muistiin merkittiin noin 4500 säettä runolaulua. Arhipan säkeet muodostivat yli kymmenesosan siitä materiaalista, joka Elias Lönnnrotilla oli käytössään toimittaessaan vanhaa Kalevalaa.

Taito Hoffrén (s. 1974) on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla koulutuksensa saanut suomalainen laulaja, monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Hoffrénilla on laaja kokemus työskentelystä erilaisissa teatteriproduktioissa niin esiintyjänä kuin säveltäjänä ja äänisuunnittelijanakin. Suomen arvostelijain liitto palkitsi Hoffrénin Kritiikin kannuksilla vuonna 2005 taiteellisesta työstään ja erityisesti musiikistaan ja äänimaailmastaan Kuopion kaupunginteatterin näytelmään Maa on syntinen laulu.

Jokaisella runolaulajalla on omintakeinen runolaulun äidinkieli, jolla laulaja voi kertoa ja kuvailla haluamansa tarinan. Hoffrén on perehtynyt syvällisesti Arhippa Perttusen runolauluihin. Hän on esittänyt Perttusen runolauluja kahdessa konserttisarjassa, joista ensimmäinen kuultiin Juminkeossa Kuhmossa vuonna 2003 ja toinen Helsingissä vuonna 2007.

www.taitohoffren.aania.fi