Juminkeko-Säätiö
Runolaulu-Akatemia

Taidenäyttelyt

 

Sommelon festivaalitaitelijat

Kesän 2011 festivaalitaiteilijoina toimivat Lotta Nevala ja Jenni Munne. Heidän festivaalikuvituksestaan rakentuu Sommelon aikana näyttely Kuhmo-talon pyykkinarulle.

Lotta

Lotta on 22-vuotias lappeenrantalainen nuoriaikuinen. Hän kuuluu Lappeenrantalaiseen 80N taidekollektiivin hallintoon, jonka perustamisessa hän on ollut mukana.  Hän on valmistunut vuonna 2008 kuva-artesaaniksi ja jatkaa taideopintojaan Saimaan Ammattikorkeakoulussa. Koulunkäynnin ohessa Lotta kuvittaa Lappeenrannan paikallislehden nuortensivua. Lotan intohimona ovat sarjakuvat ja animaatiot.

Jenni

Jenni opiskelee Pekka Halosen Akatemiassa kuvataidetta ja on aiemmin opiskellut myös graafista suunnittelua Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Jenni rakastaa värejä ja haluaa piirtää ja maalata eläimiä, joilla on vaatteet.

 

Sommelon taidenäyttely 30.6. – 3.7.2011

Kuhmo-talo, Koulukatu 1

Avoinna: to-su klo 9-20

Vapaa pääsy

 

Näyttelyn avajaiset

Torstai 30.6. klo 10.45

Kuhmo-talo

 

Borg Mesch – Saamen ja Meänmaan kuvaaja

Festivaalin aikana järjestetään Pohjois-Ruotsissa vaikuttaneen Borg Meschin (1869 – 1956) valokuvanäyttely. Mesch oli kansainvälisesti tunnettu saamelaisen kulttuurin valokuvaaja. Kesällä järjestettävä näyttely on kansantieteellisesti merkittävä ja sen kuvat ajoittuvat 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen.

 

Paimensoittimet -näyttely 30.6. – 3.7.

Kuhmo-talo, Koulukatu 1

Avoinna:  to-su klo 9-20

Vapaa pääsy

 

Näyttelyn avajaiset

Keskiviikko 29.6. klo 18.00

Kuhmo-talo

 

Suomen ja Karjalan vanhakantaisia pilli- ja torvisoittimia esittelevä näyttely perustuu Timo Leisiön väitöskirjaan, jossa on selvitetty 120 kansanomaisen huilun, klarinetin, trumpetin ym. soittimen rakenne. Puuartenomi Minna Hokan rakentamaan soitinkokoelmaan sisältyy myös inkeriläisiä paimensoittimia. Karjalassa soittimet olivat pelkistettyjä, kun taas Länsi-Suomen kulkureittien varrella  soitinten kirjo oli laajempi.  Torvia käytettiin mm. karjan paimentamiseen ja kommunikointiin. Soittimilla myös luriteltiin ja tapailtiin kappaleita. Menetettyään käytännöllisen arvonsa paimensoittimet unohdettiin, mutta uuden vuosituhannen myötä innostus ilmaisuvoimaisiin kansansoittimiimme on kasvanut.

 

Sepät ja Kalevala 12.6.-30.9.2011

Juminkeko, Kontionkatu 25

Avoinna: ma-su klo 12-18 heinäkuussa, ma-pe klo 12-18 muina aikoina. Ryhmille avoinna sopimuksen mukaan. Pääsymaksu 2/4 €

14 suomalaisen taidesepän Kalevala-aiheisia veistoksia, reliefejä, installaatioita ja ja koruja

 

Sointuja silmille -taidenäyttely 1.7.2011 - 24.7.2011

Kuhmon Osuuspankki, Koulukatu 10

Avoinna: ma-pe klo 12 – 18

Vapaa pääsy

Kesän 2011 näyttely esittelee suomalaisten konstruktivistien maalauksia ja grafiikkaa Pohjola Pankin Taidesäätiön taidekokoelmasta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Sam Vanni, Ernst Mether-Borgström, Lars-Gunnar Nordström, Göran Augustson ja Juhana Blomstedt.